Search

Oedeemtherapie/ Lymfedrainage
behandeling is bedoeld voor mensen met een oedeem die aangeboren is of een oedeem die is ontstaan na een operatie, bestraling, spataderen en ongevallen. Waardoor er een gebied beschadigd is bij de lymfevaten.

Oedeemtherapie is voor mensen die last hebben van een (lymfe) oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak.

Lymfedrainage is een techniek waarbij onze oedeemtherapeut probeert, door een zachte pompende beweging, de vochtopname door de lymfevaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen.

Net als de bloedbaan waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfestelsel waar lymfe doorheen stroomt. Het lymfestelsel ziet er vergelijkbaar uit met het stelsel voor de bloedsomloop. In tegenstelling tot de bloedcirculatie is het lymfestelsel alleen een afvoerend systeem. Lymfe bevat ongeveer dezelfde bestanddelen als bloedplasma, maar heeft een hogere concentratie eiwitten. Als lichaamsarbeid wordt geleverd, neemt de concentratie eiwitten in het weefsel verder toe.

Op het kruispunt van grote lymfevaten bevinden zich lymfeknopen. De lymfeknopen liggen dichtbij organen en worden ook wel klieren genoemd. De klieren filteren de lymfe en halen er lichaamsvreemde stoffen uit (bacteriën, kankercellen, celresten, etc.). Deze lichaamsvreemde stoffen komen in de bloedbaan terecht doordat het lymfestelsel en de bloedbaan met elkaar in contact staan. Via de bloedbaan worden de lichaamsvreemde stoffen uitgescheiden door het lichaam. In de lymfeklieren worden witte bloedcellen gemaakt, die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem van het lichaam.

Lymfoedeem kan je al bij de geboorte krijgen. Gelukkig gebeurt dat niet vaak. Vaker ontstaat het later. Bijvoorbeeld na een ernstige ziekte, zoals kanker. Of na een ongeluk of blessure waarbij het lymfestelsel beschadigt.

Enkele veelvoorkomende vormen van oedeem zijn:

  • Lymfoedeem (nadat lymfklieren verwijderd zijn door een operatie of als complicatie van bestraling)
  • Veneus oedeem (als vervolg van trombose of operatie van bloedvaten)
  • Traumatisch oedeem (na een ongeval)
  • Primair lymfoedeem (aangeboren aandoening )
  • Lipoedeem
  • Oedeem na oncologische ingrepen
  • Secundair oedeem na andere operaties
  • Tertiair na bestralingen of chemokuur of medicijnen

Bij compressietherapie legt onze specialist bandages aan, waardoor er van buiten af een continue druk wordt aangebracht. Die druk gaat het uittreden van vocht tegen en ondersteunt de afvoer van lymfe. We leggen de bandages aan als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

Oefentherapie
Heb je last van oedeem, dan heb je veelal baat bij gerichte oefentherapie. Hiermee kan je zelf de afvoer van lymfevocht bevorderen. Een belangrijk component van deze afvoer is de “spierpomp”. Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) drukken de aders en lymfebanen zich even dicht en stuwt het bloed en lymfe omhoog. Doordat in de aders en lymfebanen klepjes aanwezig zijn, kan het bloed en vocht alleen maar naar boven richting het hart gaan. Na een goede instructie van onze oedeemspecialist voer je thuis de bewegingsoefeningen uit. Samen kies je een aantal oefeningen, die je meerdere malen per dag in een rustig tempo doet.

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek, waardoor het lymfestelsel gestimuleerd wordt om het (te veel aan) lymfevocht af te voeren. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen verplaatst onze therapeut het vocht naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is. Zodat het daar vandaan in de circulatie wordt opgenomen. Ook zijn er specifieke handgrepen om fibrotische verhardingen (bindweefselvorming) in het weefsel los te maken.

Onze behandelaar

Categories:

Renate Ploeger-Nolten

Mijn specialisaties:
  • Oedeemtherapie (opleiding Vodder in Antwerpen)
  • Mulligan A-B-C , pijnvrij mobiliseren
  • Medical taping waaronder ook lymfetaping
  • Aantekening oncologie
Even voorstellen: Ik ben in 1994 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hogeschool Zuyd. Mijn eerste baan was in Duitsland als fysiotherapeut en heb er bijna 5 jaar gewerkt. Er kwam een mooie baan vrij op de Lucaskliniek in Hoensbroek en ben toen begonnen als re-integratietherapeut in een multidisciplinair team. In die periode werd ik moeder en heb ik een parttime baan gevonden bij Fysiotherapie Offermans . Hier werk ik sinds 2005 met veel plezier! Daarnaast heb ik ook nog een heleboel leuke hobby’s zoals: tennissen, badmintonnen, gezellig eten maar ook lekker koken, af en toe een boek lezen of een film kijken. Ook ga ik graag op vakantie met mijn gezin. Aanwezig: maandag, dinsdag en donderdag

Direct een afspraak maken?

Back to Top